Beskyttet: Månedsbrev januar 2018

Godt nyttår alle sammen, og velkommen tilbake til hverdagen:)

I desember var vårt overordnede mål «Barna skal få gode opplevelser i førjulstiden. Barna skal få kjennskap til julehøytiden». Vi har gjennom hele desember hatt fokus på forventninger og tradisjoner. Hver morgen har vi hatt adventssamling med et adventsbarn. Vi har vært innom kalender, julesanger, juleeventyr, nissen, julegaver, julebakst, julemusikk og juleevangeliet😊 Vi gikk også i Luciatog og delte ut lussekatter til alle på Bjønnehiet. Vi hadde et kjempeflott julebord, en koselig nissefest og koldtbordlunch.

Overordnet mål for januar er Barna skal få erfaring med å oppholde seg i naturen på vinterstid (hentet fra halvårsplanen vår for 2018). For å jobbe ut fra dette målet kommer vi til å ha fokus på tur og utfoldelse i naturen både på onsdager og fredager. Vi vil jobbe for å gjøre disse turene lystbetonte slik at barna blir glade i å være ute, også om vinteren. Vi ser at det er noen av barna som ikke trives like godt ute i vintervær, og vi tror på at gjentatte positive opplevelser i nærområdet vårt vil føre til at dette endrer seg. Ifølge Rammeplanen skal vi legge til rette for et mangfold av naturopplevelser og at naturen oppleves som en arena for lek (s.52). I høst fant vi oss et nytt sted ikke langt fra barnehagen som vi kaller Trollskogen, og dette stedet ønsker vi å vende tilbake til så ofte vi kan. Det er et kjempefint sted å følge årstidenes forandringer på😊 Vi har også pleid å treffe Kongleelefantene når vi er i Trollskogen, og vi håper de fortsetter å dukke opp😊

De eldste barna skal selvsagt fortsette hos Ernst om onsdagene med påfølgende lek og måltid i gapahuken. Personalet skal introdusere barna for personer, steder og samfunnsinstitusjoner i nærmiljøet for å skape tilhørighet og hjelpe barna med å orientere seg og ferdes trygt (Rammeplanen, 2017, s.57).

Vi skal fortsette med smågrupper hver tirsdag. Hovedmålet for disse gruppene er språkstimulering. I barnehagen skal barna møte ulike språk, språkformer og dialekter gjennom rim, regler, sanger, litteratur og tekster fra samtid og fortid (Rammeplanen, 2017, s. 48). Barna er veldig glade i sang, eventyr, dramatiseringer og bøker. Vi leser de samme bøkene om og om igjen og synger masse – hver dag😊!! For tiden er «BØ og BÆ» veldig populær!

Etter oppstart nå etter nyttår har veldig mange av barna begynt å interessere seg for TROLL! Derfor kommer vi til å sette av tid til å ha troll som tema i samlinger og aktiviteter. I følge FNs barnekonvensjon og Barnehageloven har barn rett til å medvirke i sin hverdag, og med det som grunnlag vil vi jobbe med dette temaet som barna selv har skapt på avdelingen.

Helt på slutten av måneden skal starte med Samefolkets uke på avdelingen. Vi har samisk kultur og tradisjoner som tema denne uka. Perioden avsluttes med markering av Samefolkets dag som er tirsdag 06.02.18. Barnehagen skal sørge for at barna Blir kjent med at samene er Norges urfolk, og får kjennskap til samisk kultur (Rammeplanen, 2017, s.57)

Ellers er vi så heldige at Marte skal være hos oss hver tirsdag dette halvåret også. Det vil også komme studenter til Ulvehola snart. De går andre året på Barnehagelærerutdanninga i Grimstad. Nærmere informasjon om deres rolle og oppgaver i praksisperioden vil komme!

Det er kaldt og tidvis ganske vått ute, så nå er det kjempeviktig at barna har nok skift tilgjengelig! Det er også nødvendig med både dress, regntøy, støvler og vintersko.

Den siste tiden har det gjentatte ganger vært barn som blir hentet så seint at vi ikke har kunnet stenge 16.30. Vi ber alle om å overholde åpningstidene våre, og respektere at personalet skal kunne låse døra kl 16.30.

Maria er nå i permisjon og Lene jobber i hennes stilling. Katrine Frigstad er fortsatt inne som vikar for Wigdis.

Viktige datoer i januar

Onsdag 10.01                    Vi starter opp hos Ernst igjen!

Torsdag 11.01                    Vi feirer Maiken som fyller 2 år!!! HIPP HIPP HURRA!!!

Planleggingsdager vårhalvåret 2018

Fredag 11.05.18

Fredag 18.05.18

 

Telefonnummer til Ulvehola: 95 36 26 26

Nettsida til barnehagen: Kulturbarnehavengrasham.no

Hilsen Kari, Lene, Wigdis, Katrine, Thea og Marianne

Beskyttet: Nissefest!!

Nissefest er spennende!! Det var mange fine nissekledde barn og voksne i barnehagen denne dagen. Nissefesten vår startet med adventssamling:) Etterpå det var det nissedans rundt juletreet, før vi spiste nissegrøt og drakk rød saft.

Vi var veldig spente på om nissen ville finne veien til Tveide denne dagen! Og jammen meg……..!!!! Etter at vi var ferdige med å spise så banket det på vinduet – og der stod NISSEN!! Han kom inn og hilste på oss, og med seg hadde han en sekk med godteposer i!:) Vi fikk en pose hver, og før nissen måtte gå videre sang vi «På låven sitter nissen» for han. Når nissen var gått, koste vi oss med godteri før vi tok oss en hvil:)

Beskyttet: Julebord 2017

Julebordet vårt startet med lek! Når vi hadde lekt en stund inviterte Gerd (Thea) til selskap i leiligheten sin. Der fikk hun besøk av Gro (Marianne) som hadde med en magisk gave til Gerd. Det skjedde mye rart i det selskapet!!

Etter forestillingen så vi på en julefilm som heter «Skomaker Martin» – en fin tegnefilm med et viktig budskap!

Så var det tid for julemiddag. Svinesteik, medisterkaker, poteter, grønnsaker og brun saus. Is med non stop og sjokoladesaus til dessert! Middagen spiste vi rundt langbord inne på Bjønnehiet.

Når middagen var over var vi klare for å skifte til noe mer komfortabelt tøy og hoppe til sengs!!!:)

Julebord i barnehagen er en morsom tradisjon som vi gleder oss til!!:)

Beskyttet: Advent og juleforberedelser

Overordnet mål for desember på Ulvehola er: «Barna skal få gode opplevelser i førjulstiden. Barna skal få kjennskap til julehøytiden». Ifølge Rammeplanen (2017) skal barnehagen bidra til at barna får kjennskap til kristne høytider og tradisjoner…. (s. 47).

Julehøytiden er en av de sterkeste tradisjonen i den norske kulturen, og i barnehagen markerer vi den med kjente tradisjoner. Vi forsøker å bidra til å skape forventninger og glede i førjulstiden😊 Hver morgen har vi hatt en adventssamling der vi har tent lys, tatt ned en pepperkake fra pepperkakekalenderen vår og trekt kalenderpose. Hver dag har vi hatt et adventsbarn som har deltatt i adventssamlingen. Vi har vært syngt julesanger (spesielt «På låven sitter nissen»!!), hørt juleeventyr, møtt nissen, bakt peppernøtter, hørt masse på julemusikk og snakket mye om barnas julekalendere😊 Vi har også laget julegaver!!:) Den siste tirsdagen før jul koste vi oss med koldtbord!

Hver mandag i desember har vi hatt felles adventssamling med Bjønnehiet. Tema i disse samlingene har vært juleevangeliet. Endel av de voksne har dramatisert hva som skjedde i Betlehem for veldig veldig lenge siden!

 

Beskyttet: Vannpytten

Som dere vet så har vi hatt Amalie og Anja hos oss på Ulvehola noen uker i november. Fra UiA hadde de fått en oppgave der de skulle utvikle et prosjekt. Prosjektet skulle legges til et spesielt sted, og det var barna selv som skulle være med på å drive prosjektet framover. Prosjektets tema ble utformet ut fra hva de så barna hadde av interesser.

Amalie og Anja valgte en vannpytt nedenfor gapahuken som stedet sitt. De hadde sett at vann var en stor interesse hos barna:) Denne pytten besøkte vi flere ganger. Amalie og Anja hadde med seg forskjellig utstyr barna kunne leke med der. Den ene gangen hadde de med seg gravemaskiner og traktorer. En annen gang hadde de med seg forskjellig kjøkkenutstyr. Noen ganger hadde de ingenting med seg – barna skulle bare få vannet å leke med!

Her følger bilder fra det ene besøket vi hadde der:

Beskyttet: Opplevelser

Ulvehola har dette halvåret fokusert mye på uteliv og det å skape minneverdige turer for barna ute i friluft. Sammen har vi mange flotte opplevelser. Både på gården til Ernst og ulike områder rundt forbi i barnehagen. Vi er blitt noen racere på bål og bålmat. Vi har utfordret oss selv og turt å prøve nye og spennede matretter laget på bål. Vi har utviklet rolleleken på nye og faste turplasser. Ja tenk, vi har også opplevd å har sovestund/hvilestund under åpen himmel. I barnehagen skal vi ta i bruk ulike arbeidsmåter og vi skal » inkludere nærmiljø og lokale forhold ved planlegging og gjennomføring av aktiviteter» og «veksle mellom spontane og planlagte aktiviteter» (RP: S. 43)

Vi har nå hatt vår siste tur til Ernst dette halvåret og takker han for mange flotte stunder med han og dyrenes hans. Vi gleder oss til nye turer til neste år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Månedsbrev desember

Hei alle sammen:)

Gjennom november har vi brukt noen av tirsdagene til å dele inn i små grupper av tre barn. Målet for disse gruppene har vært språkstimulering. En gruppe har hatt billedlotto, noen har hatt sang og bøker og det har vært masse LEK!! Vi opplever disse gruppene som veldig positive, både for enkeltbarn og for hele fellesskapet.

Vi har hatt noen flotte turer til Trollskogen i november. Barna har sovet ute på liggeunderlag, og vi har hatt noen fantastiske timer ute sammen med bålkos og eventyr om Kongleelefantene Bernt og Bengt. Vi har klart å dra av det meste av barken på et tre, og under der har vi funnet snegler, mange munkelus og tusenbein!!

De siste ukene av november startet vi så smått med juleforberedelser. Vi er snart ferdige med julegavene vi har tenkt å lage, og det er blitt såååå mye fint😊

Torsdag 16.11 hadde vi pyjamas- og kosedyrfest! Det ble en morsom dag med kino, rampete samling og pølsefest!!

I desember skjer det mye på Ulvehola!

Overordnet mål for desember (hentet fra halvårsplanen) er: «Barna skal få gode opplevelser i førjulstiden. Barna skal få kjennskap til julehøytiden». Ifølge Rammeplanen (2017) skal barnehagen bidra til at barna får kjennskap til kristne høytider og tradisjoner…. (s. 47).

Julehøytiden er en av de sterkeste tradisjonen i vår kristne kultur, og vi skal la barna få en begynnende erfaring med, og forståelse for, hvorfor vi feirer jul. Vi skal forsøke å bidra til å skape forventninger og glede😊 Det er mange tradisjoner knyttet til advent, og vi skal innom de fleste!

Hver morgen skal vi ha en adventssamling på Ulvehola. Da skal vi tenne lys, ta ned en pepperkake fra pepperkakekalenderen vår og trekke kalenderpose. Barna får med seg hjem en egenpyntet pepperkake etter tur, og i kalenderposene ligger det noe vi skal ta i bruk i samlinger eller aktiviteter. Vi skal synge kjente og tradisjonelle julesanger, høre juleeventyr, møte nisser, smake på julesmaker, bake, høre på julemusikk og masse annet koselig😊 Julesangene vi kommer til å synge mest er På låven sitter nissen, Santa Lucia, Et barn er født i Betlehem og På vei til Betlehem.

Hver mandag skal vi ha felles adventssamlinger med Bjønnehiet. Tema i disse samlingene blir blant annet det kristne julebudskapet.

I barnehagen skal vi videreføre også i år tradisjonen med julebord, nissefest og Luciafeiring. Merk dere datoene for disse dagene!!

Dersom noen av barna skal ha fri noe fram mot jul er det veldig fint hvis dere gir beskjed så snart som mulig. Dette er for å tilrettelegge for at ansatte som har avspasering til gode kan ta ut dette.

Maria går ut i permisjon om noen uker, og Lene skal ha hennes stilling fram til sommeren. Bibbi skal nå tilbake til Bjønnehiet i hele sin stilling. Wigdis er for tiden sykemeldt, og Kathrine Frigstad blir vikar i desember i deler av hennes stilling.

Det legges stadig ut innlegg med bilder på nettsida vår. Ta en titt, gjerne sammen med barna😊 Og vi minner om at de som ikke har levert barnepermen veldig veldig gjerne må ta den med snart!

Ellers håper vi på en miks av snø og oppholdsvær gjennom hele desember!

Dere kan glede dere til å åpne julegaver fra barna deres! Vi håper at dere setter pris på det de har laget til dere, og at dere tar vare på disse minnene for ettertiden!

Tusen takk for samarbeidet i dette halvåret! Vi ser fram til et nytt halvår sammen med denne fantastiske barnegruppa. De er virkelig unike, hver og en av dem! De sprer så mye glede på avdelingen, og vi vet at vi er kjempeheldige som får bli så godt kjent med dem og være så mye sammen med dem😊

Telefonnummer til Ulvehola: 95 36 26 26

Nettsida til barnehagen: Kulturbarnehavengrasham.no

Vi ønsker dere alle en fredfull og god jul!

Og et godt nyttår!

Vi sees igjen onsdag 03.01.18

Hilsen Kari, Lene, Wigdis, Bibbi, Kathrine, Thea og Marianne

Beskyttet: Pysjamasfest på Ulvehola

Vi har hatt pysjamasfest på ulvehola. Dette var kjempe gøy! Alle kom i pysjamas, tilogmed alle de voksne! (skulle tro vi akkurat hadde stått opp)

Vi feiret dagen med stor samling inne på bjønnehiet. Her hadde Kari en samling der vi alle kunne vise frem kosedyrene våre. Etterpå hadde Thea og Marianne en liten forestilling om to venninner som tøyset med hverandre. Marianne skulle servere Thea med krem, men «bommet» hele tiden på munnen, sånn at hun fikk ansiktet fullt av krem. HVA?! Dette var rart!

«Personalet skal bidra til at barna får felles erfaringer som grunnlag for lek og legge til rette for utvikling av leketemaer.» (RP;s.20) Etter samlingen var det pysjamaskino inne på bjønnehiet. Her så vi vennebyen julespesial. Tenk, vi fikk servert hver vår kinosnack. Nonstop, seigemenn og rosiner. NAM! Etter kino var det tid for lunsj. Vi fikk servert deilige pølser i pysjamas! Vi ble stappmette. Både voksne, barn og bamser var veldig fornøyd med den fine pysjamasfesten vår.

Beskyttet: Det viktigste i verden

Det viktigste i verden – LEK

» Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling» (RP:s.20)

Leken har en stor plass i vår barnehagehverdag. På ulvehola leker vi hver dag. Vi leker, men vi leker ikke, for barna er dette virkeligheten. Vi lærer oss selv å kjenne, vi blir kjent med andre, vi venter på tur, vi erfarer, vi blir en del av et fellesskap. «Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek, alene og sammen med andre» (RP:s.20) På ulvehola «leker» vi hver dag.

 

Beskyttet: Tur, Toast og Vedkløyving

Ulvehola har også denne uken vært på en rekke med fine turer. Onsdag var alle og enhver ute i det fine høstværet. De største var på gården til Ernst. De minste var i gapahuken og foreberedt bål og mat til de store kom tilbake fra gården. Vi hadde toast med skinke, ketchup, krydder og ost på. Vi hadde også fiskekaker som vi varmet på bålet. NAM! Det er så lett å nyte maten ute i naturen, og barna sitter lenge til bords ute til skaus. Da vi satt å spiste hørte vi plutselig et kjempe rabalder bak gapahuken. Det var Ernst som kom kjørende med begge traktorene sine. Han skulle kløyve ved før vinteren slår til. Dette var spennende. Han lasset all veden han kløyvet oppi skuffa på traktoren sin.

Barnehagen skal fremme læring, og barna skal få undersøke, oppdage og forstå sammenhenger, utvide perspektiver og få ny innsikt (RP: s. 22)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Lekegrupper

Den siste tiden har vi på ulvehola delt inn i mindre grupper, gjerne 3-4 stk på hver gruppe. Vi rullerer på hvem som gjør hva. Grunnen til at vi velger å dele inn i smågrupper er blant annet for å tilrettelegge for lek, skape samhold og vennskap mellom barn, tilrettelegge bedre for hvert enkelt barn og skape tettere barn-voksenrelasjoner. «Ulike arbeidsmåter kan bidra til å skape engasjement, interesse, og gir mulighet for å tilføre nye erfaringer og opplevelser i barnehagen.» (RP. S: 43)

«Barnehagens viktigste sosialiseringsarena er leken»

En populær gruppe aktivitet har vært togbanen. Marianne har tatt med seg en heil haug med togskinner og ulike tog. Det er spennende å skape togruta, og leke med det en selv har vært med på å bygge opp.

En annen aktivitet har vært å bade i bassenget inne på våtrommet. «Nesten som å være i badeland» Som de små sier. kjempegøy! Vi har ellers hatt frilek på avdeling og vært med på studentenes vannprosjekt borte ved gapahuken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Månedsbrev for november

Månedsbrev november 2017
Hei alle sammen!

I oktober har vi hatt mange gode naturopplevelser sammen på Tveide. Vi har gått på tur til forskjellige steder i nærheten og fyrt opp bål, stekt pinnebrød, kost oss med litt kvikk lunch, truffet katter som klatrer i trær, kastet maaange stein i bekken, løpt (og noen ganger svømt!!) i vanndammer og spist masse nistemat. Mat smaker alltid veldig godt på tur!

Den første halvdelen av oktober jobbet vi med FORUTs pedagogiske opplegg Barneaksjonen. Vi har erfart litt av hva Sivatas gjør på Sri Lanka. Vi har spist på gulvet rundt bålet, danset til musikk fra Sri Lanka, gått gjennom jungel og passet oss for ville dyr som elefant, løve, tiger, krokodille og apekatter. Vi har smakt på frukt som vokser på Sri Lanka – appelsin, ananas, mango og banan. Vi har varmet te som vi drakk i skogen og spist middag laget av kylling, kokosmelk og karri. Tirsdag 24.11 hadde vi FORUT-kafe. På kafeen kom det foreldre, søsken, tanter, onkler, besteforeldre og enda flere!!! Vi solgte fine togbilder barna hadde laget, lodd, FORUT-produkter, kake, kaffe, saft og pølser. Til sammen fikk vi inn nesten 14. 000 kr. KJEMPEBRA!!! Tusen takk til alle som deltok!!! Pengene er sendt til FORUT, som passer på at de kommer de som trenger det til gode.

Vi ble godt kjent med Marthe, Amalie og Anja i oktober, og vi gleder oss til fortsettelsen med dem😊
November starter med to uker sammen med Amalie og Anja. Mye av formiddagene settes av til deres disposisjon. Dere vil høre mer fra prosjektet deres senere. Marthe vil fortsette å være hos oss hver tirsdag gjennom hele november. Det er vi kjempeglade for😊

I november starter vi med å dele inn i små grupper. Tre og tre barn i hver gruppe. Hver av oss ansatte vil ha ansvar for ei gruppe hver, og målet for disse gruppene er språkstimulering. Personalet må skape et språkstimulerende miljø for alle barn og oppmuntre til å lytte, samtale og leke med lyd, rim, rytme og fabulere med hjelp av språk og sang. Personalet må også støtte barn som har ulike former for kommunikasjonsvansker, som er lite språklig aktive eller har sen språkutvikling (Rammeplanen, 2017, s. 41). Eksempler på aktiviteter vi vil drive med er sang, lesing, eventyr, rim og regler, spill, rollelek, dramatiseringer og LEK!!! Grunnen til at vi velger systematisk å dele inn i smågrupper er blant annet for å tilrettelegge for lek, skape samhold og vennskap mellom barn, tilrettelegge bedre for hvert enkelt barn og skape tettere barn-voksenrelasjoner.

Ellers fortsetter vi som vanlig med å besøke Ernst og gå på tur hver uke.
De siste to ukene av november begynner vi med litt juleforberedelser. Vi lager noen hemmeligheter som dere kan glede dere til å få åpne på julaften!😊

Mandag 06.11 fra klokka 10.00 er det fotografering i barnehagen. Se eget oppslag i ganga i barnehagen om det! Museet har kommet med et ønske om at barna skal ha på seg klær inspirert av gamle dager, for eksempel strikkegenser. Dersom dere ikke ønsker å kle barna i det, er det helt i orden. Og dersom dere ønsker at vi tar av strikkegenseren til portrettbilde gjør vi det.

Torsdag 16.11 skal vi ha pyjamas- og kosedyrfest på Ulvehola. Denne dagen kan alle sammen komme i barnehagen i pyjamas, og ta med seg et kosedyr. Det blir pølser i pyjamas, litt kos til kino, underholdning og masse lek!!
Tirsdag 21.11 skal Marthe ha en planlagt aktivitet med barna.

Vi ser fram til en måned med masse lek, samhold, vennskap, glede og latter og gode naturopplevelser sammen på Ulvehola! Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek – alene og sammen med andre (Rammeplanen, 2017, s. 30).

Maria skal fortsette å være på Bjønnehiet, og framover skal Bibbi ha hennes vakter på Ulvehola. Wigdis er for tiden sykemeldt, og Lene er vikar for henne.

Beskyttet: Ud på tur aldri sur

Oktober er halvveis forbi og dagene flyr like fort som bladene faller. Ulvehola har fått nyt det flotte høstværet som vi har hatt. Alt fra pøsende regn, vindfulle dager og dager fylt med sol og varme. Vi har vært på mange fine turer sammen disse ukene.  Barna er blitt godt kjent på gården til Ernst, og vi storkoser oss på besøk hos Minnie, Guri, Tveiderosa, Dina og de andre dyrene.

Vi har også vært på besøk hos Sigbjørn Esperaas i verkstedet! Der fikk vi sett og sittet på Gråtass og Gullfisk! Det var stas! Tenk så heldige vi er som får lov til å være en del av museets og arbeidet de gjør. «Barnehagen skal bidra til at barna blir kjent med lokalhistorie og lokale tradisjoner» (RP: s.56) På verstedet var det masse nytt utstyr og mange redskaper å kikke på. Vi fikk alle lov til å prøvesitte på Gråtass. Kjempegøy!

Her kommer et lite bildredryss fra de ulike turene våre de siste ukene!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Månedsbrev for oktober

Hei alle sammen:)

Gjennom september har vi fått oppleve at sommeren er gått over til høst, og det er masse spennende å se på ute i naturen nå. På Ulvehola har interessen for SOPP blitt ganske stor denne måneden. Når vi går på turer er det mange som leter etter sopp, og vi blir kjempeglade når vi finner noen. Vi tar alle forhåndsregler og har bestemt sammen at det er ikke lov å røre noen sopper, fordi de kan være giftige!

Vi har hatt noen fine turer i september, og den ene fredagen gikk vi nesten helt ut til kuene til Magnus, og der hadde vi bål og var på tur nesten hele dagen! Alle koste seg, og vi håper på mange fine høstturer i oktober også;) Vi tror på at barna gjennom gjentakende erfaringer i naturen lærer å sette pris på friluftsliv og naturens ressurser, og får en begynnende forståelse for å ta vare på naturen.

Barnegruppa som besøker Ernst har vært der fire ganger nå, og begynner å bli kjent med både han og Mina, Tveiderosa, Viva, Guri, Minnie og de andre dyra:) I år har Ernst fylt opp med kjempemasse høy på låven, og mange av oss synes det er spennende å hoppe ned i høyet! Etter at vi sagt ha det til Ernst har vi fyrt opp bål i gapahuken og spist mat der.

I slutten av september startet vi med TOG som tema, og vi hadde en super togtur til Lillesand. Der fant vi en kiosk som solgte is! Flaks!!!:) Vi spiste is i parken, før vi tok toget hjem igjen. Vi har snakket litt om at neste togtur kanskje blir til Aanesland for å lete etter elg!! Kanskje vi finner noen sopp også:) Om lek står det i Rammeplanen at Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling (RP, s. 30). Videre står det at Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek – alene og sammen med andre. På Ulvehola skal de voksne være deltakende og støttende tilstede i leken. Med tog som tema kan vi, i tillegg til selve togleken, reise til steder barna er opptatt av, som Dyreparken, badeland, danskebåten, på sopptur o.l. og dermed stimulere leketemaer vi ser barna viser interesse for. Vi ser fram til mange fine togturer, og det er utrolig hvor mange steder toget vårt kan gå til!!

I uke 37 og 38 hadde vi brannvernuker, med blant annet røyk og flamme, røykvarsler, brannalarm, brannøvelse og brannbil som temaer. Og ellers har vi feiret Noah som ble 2 år!!!, fått litt nye bøker og leker og vi har hørt på masse sang og musikk og lekt masse ute i barnehagen.

I oktober skjer det mye spennende i barnehagen. Fram mot FN-dagen 24.10 skal   vi ta i bruk et pedagogisk opplegg fra FORUT kalt barneaksjonen. I år er navnet på barneaksjonen «Sivatas og månefesten» og handler om livet til fire år gamle Sivatas som bor på Sri Lanka. Forut skriver på sin hjemmeside at barneaksjonen gir kunnskap om globale forskjeller, ulikheter og sammenhenger tilpasset et nivå som barn i Norge kan forstå og finne spennende. Opplegget avsluttes med en kafe der vi inviterer dere alle:) Ta gjerne med dere besteforeldre, tanter og onkler osv…. Egen lapp om kafeen vil bli hengt opp i ganga når det nærmer seg. Pengene vi samler inn på kafeen sender vi til FORUT.

I uke 41 begynner en elev fra Barne- og ungdomsarbeidlinja på Møglestu hos oss. Marthe skal denne første uka være hos oss hver dag, og fra uke 42 og framover skal hun være hos oss hver tirsdag. Vi er kjempeglade for at hun kommer til oss, og gleder oss til å bli godt kjent med henne:)

I uke 42, 44 og 45 skal to studenter fra Barnehagelærerutdanningen på UiA være hos oss. Amalie og Anja går i høst på fordypning i småbarnspedagogikk. De har en oppgave gitt av UiA som de skal gjennomføre hos oss, samtidig som de skal delta i hverdagen vår. Dere vil få utdelt et skriv der det står litt mer om hva de skal gjøre hos oss. Vi gleder oss til å være sammen med dem – ta dem vel imot!!:)

Barna trenger nå pose i vogna og godt med skift i hylla. Noen barn har av og til litt lite skift tilgjengelig, og nå når det regner en del og ofte er mye vann ute kan det skape litt begrensninger for oss. Sjekk hylla og pass på at det er nok til flere skift. Det er også veldig fint med en tynn dress til utelek og en tynn lue.

Maria skal fortsette å være på Bjønnehiet, og framover skal Bibbi ha hennes vakter på Ulvehola. Wigdis er for tiden sykemeldt, og Lene er vikar for henne.

Vi minner om at det er planleggingsdag fredag 20. oktober.

Viktige datoer i oktober

08.10     Oliver 1 år!!

Telefonnummer til Ulvehola: 95 36 26 26

Nettsida: kulturbarnehavengrasham.no

 

Ha en fin høstmåned!!

Hilsen Kari, Wigdis, Lene, Bibbi, Thea og Marianne

 

 

 

Beskyttet: Toget går

Vi er igang med vårt prosjektarbeid – Temaet TOG. Vi startet prosjektet med et pang. TOGTUR til Lillesand. Hovedmålet vårt med prosjektet er «Å vekke barnas interesse for Birkenes historie og kultur» (hentet fra Årsplanen)

I rammeplanen står det også at barnehagen skal inkludere nærmiljø og lokale forhold ved planlegging og gjennomføring av aktiviteter. (s.43) Vår første tur gikk til Lillesand, slik det også gjorde før i tiden. Barna fikk hver sin tur-retur billett som de måtte få klipp i, før de gikk ombord på toget. Toget hadde en lokomotivfører og en konduktør. De var kledd i uniform og passet på at togturen gikk greit for seg og at alle passasjerer kom ombord. Når konduktøren blåste i fløyta betydde det at toget var klar for avgang. I Lillesand fant barna en kiosk som solgte is til 5 kroner. Det var en varm dag, så vi kjøpte alle hver vår is og nøyt den i parken i Lillesand,før turen vendte hjem igjen til Grasham.

Vi gleder oss til neste togtur og er spente på hvorhen toget fører oss neste gang!