Beskyttet: Opplevelser

Ulvehola har dette halvåret fokusert mye på uteliv og det å skape minneverdige turer for barna ute i friluft. Sammen har vi mange flotte opplevelser. Både på gården til Ernst og ulike områder rundt forbi i barnehagen. Vi er blitt noen racere på bål og bålmat. Vi har utfordret oss selv og turt å prøve nye og spennede matretter laget på bål. Vi har utviklet rolleleken på nye og faste turplasser. Ja tenk, vi har også opplevd å har sovestund/hvilestund under åpen himmel. I barnehagen skal vi ta i bruk ulike arbeidsmåter og vi skal » inkludere nærmiljø og lokale forhold ved planlegging og gjennomføring av aktiviteter» og «veksle mellom spontane og planlagte aktiviteter» (RP: S. 43)

Vi har nå hatt vår siste tur til Ernst dette halvåret og takker han for mange flotte stunder med han og dyrenes hans. Vi gleder oss til nye turer til neste år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Månedsbrev desember

Hei alle sammen:)

Gjennom november har vi brukt noen av tirsdagene til å dele inn i små grupper av tre barn. Målet for disse gruppene har vært språkstimulering. En gruppe har hatt billedlotto, noen har hatt sang og bøker og det har vært masse LEK!! Vi opplever disse gruppene som veldig positive, både for enkeltbarn og for hele fellesskapet.

Vi har hatt noen flotte turer til Trollskogen i november. Barna har sovet ute på liggeunderlag, og vi har hatt noen fantastiske timer ute sammen med bålkos og eventyr om Kongleelefantene Bernt og Bengt. Vi har klart å dra av det meste av barken på et tre, og under der har vi funnet snegler, mange munkelus og tusenbein!!

De siste ukene av november startet vi så smått med juleforberedelser. Vi er snart ferdige med julegavene vi har tenkt å lage, og det er blitt såååå mye fint😊

Torsdag 16.11 hadde vi pyjamas- og kosedyrfest! Det ble en morsom dag med kino, rampete samling og pølsefest!!

I desember skjer det mye på Ulvehola!

Overordnet mål for desember (hentet fra halvårsplanen) er: «Barna skal få gode opplevelser i førjulstiden. Barna skal få kjennskap til julehøytiden». Ifølge Rammeplanen (2017) skal barnehagen bidra til at barna får kjennskap til kristne høytider og tradisjoner…. (s. 47).

Julehøytiden er en av de sterkeste tradisjonen i vår kristne kultur, og vi skal la barna få en begynnende erfaring med, og forståelse for, hvorfor vi feirer jul. Vi skal forsøke å bidra til å skape forventninger og glede😊 Det er mange tradisjoner knyttet til advent, og vi skal innom de fleste!

Hver morgen skal vi ha en adventssamling på Ulvehola. Da skal vi tenne lys, ta ned en pepperkake fra pepperkakekalenderen vår og trekke kalenderpose. Barna får med seg hjem en egenpyntet pepperkake etter tur, og i kalenderposene ligger det noe vi skal ta i bruk i samlinger eller aktiviteter. Vi skal synge kjente og tradisjonelle julesanger, høre juleeventyr, møte nisser, smake på julesmaker, bake, høre på julemusikk og masse annet koselig😊 Julesangene vi kommer til å synge mest er På låven sitter nissen, Santa Lucia, Et barn er født i Betlehem og På vei til Betlehem.

Hver mandag skal vi ha felles adventssamlinger med Bjønnehiet. Tema i disse samlingene blir blant annet det kristne julebudskapet.

I barnehagen skal vi videreføre også i år tradisjonen med julebord, nissefest og Luciafeiring. Merk dere datoene for disse dagene!!

Dersom noen av barna skal ha fri noe fram mot jul er det veldig fint hvis dere gir beskjed så snart som mulig. Dette er for å tilrettelegge for at ansatte som har avspasering til gode kan ta ut dette.

Maria går ut i permisjon om noen uker, og Lene skal ha hennes stilling fram til sommeren. Bibbi skal nå tilbake til Bjønnehiet i hele sin stilling. Wigdis er for tiden sykemeldt, og Kathrine Frigstad blir vikar i desember i deler av hennes stilling.

Det legges stadig ut innlegg med bilder på nettsida vår. Ta en titt, gjerne sammen med barna😊 Og vi minner om at de som ikke har levert barnepermen veldig veldig gjerne må ta den med snart!

Ellers håper vi på en miks av snø og oppholdsvær gjennom hele desember!

Dere kan glede dere til å åpne julegaver fra barna deres! Vi håper at dere setter pris på det de har laget til dere, og at dere tar vare på disse minnene for ettertiden!

Tusen takk for samarbeidet i dette halvåret! Vi ser fram til et nytt halvår sammen med denne fantastiske barnegruppa. De er virkelig unike, hver og en av dem! De sprer så mye glede på avdelingen, og vi vet at vi er kjempeheldige som får bli så godt kjent med dem og være så mye sammen med dem😊

Telefonnummer til Ulvehola: 95 36 26 26

Nettsida til barnehagen: Kulturbarnehavengrasham.no

Vi ønsker dere alle en fredfull og god jul!

Og et godt nyttår!

Vi sees igjen onsdag 03.01.18

Hilsen Kari, Lene, Wigdis, Bibbi, Kathrine, Thea og Marianne

Beskyttet: Pysjamasfest på Ulvehola

Vi har hatt pysjamasfest på ulvehola. Dette var kjempe gøy! Alle kom i pysjamas, tilogmed alle de voksne! (skulle tro vi akkurat hadde stått opp)

Vi feiret dagen med stor samling inne på bjønnehiet. Her hadde Kari en samling der vi alle kunne vise frem kosedyrene våre. Etterpå hadde Thea og Marianne en liten forestilling om to venninner som tøyset med hverandre. Marianne skulle servere Thea med krem, men «bommet» hele tiden på munnen, sånn at hun fikk ansiktet fullt av krem. HVA?! Dette var rart!

«Personalet skal bidra til at barna får felles erfaringer som grunnlag for lek og legge til rette for utvikling av leketemaer.» (RP;s.20) Etter samlingen var det pysjamaskino inne på bjønnehiet. Her så vi vennebyen julespesial. Tenk, vi fikk servert hver vår kinosnack. Nonstop, seigemenn og rosiner. NAM! Etter kino var det tid for lunsj. Vi fikk servert deilige pølser i pysjamas! Vi ble stappmette. Både voksne, barn og bamser var veldig fornøyd med den fine pysjamasfesten vår.

Beskyttet: Det viktigste i verden

Det viktigste i verden – LEK

» Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling» (RP:s.20)

Leken har en stor plass i vår barnehagehverdag. På ulvehola leker vi hver dag. Vi leker, men vi leker ikke, for barna er dette virkeligheten. Vi lærer oss selv å kjenne, vi blir kjent med andre, vi venter på tur, vi erfarer, vi blir en del av et fellesskap. «Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek, alene og sammen med andre» (RP:s.20) På ulvehola «leker» vi hver dag.

 

Beskyttet: Tur, Toast og Vedkløyving

Ulvehola har også denne uken vært på en rekke med fine turer. Onsdag var alle og enhver ute i det fine høstværet. De største var på gården til Ernst. De minste var i gapahuken og foreberedt bål og mat til de store kom tilbake fra gården. Vi hadde toast med skinke, ketchup, krydder og ost på. Vi hadde også fiskekaker som vi varmet på bålet. NAM! Det er så lett å nyte maten ute i naturen, og barna sitter lenge til bords ute til skaus. Da vi satt å spiste hørte vi plutselig et kjempe rabalder bak gapahuken. Det var Ernst som kom kjørende med begge traktorene sine. Han skulle kløyve ved før vinteren slår til. Dette var spennende. Han lasset all veden han kløyvet oppi skuffa på traktoren sin.

Barnehagen skal fremme læring, og barna skal få undersøke, oppdage og forstå sammenhenger, utvide perspektiver og få ny innsikt (RP: s. 22)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Lekegrupper

Den siste tiden har vi på ulvehola delt inn i mindre grupper, gjerne 3-4 stk på hver gruppe. Vi rullerer på hvem som gjør hva. Grunnen til at vi velger å dele inn i smågrupper er blant annet for å tilrettelegge for lek, skape samhold og vennskap mellom barn, tilrettelegge bedre for hvert enkelt barn og skape tettere barn-voksenrelasjoner. «Ulike arbeidsmåter kan bidra til å skape engasjement, interesse, og gir mulighet for å tilføre nye erfaringer og opplevelser i barnehagen.» (RP. S: 43)

«Barnehagens viktigste sosialiseringsarena er leken»

En populær gruppe aktivitet har vært togbanen. Marianne har tatt med seg en heil haug med togskinner og ulike tog. Det er spennende å skape togruta, og leke med det en selv har vært med på å bygge opp.

En annen aktivitet har vært å bade i bassenget inne på våtrommet. «Nesten som å være i badeland» Som de små sier. kjempegøy! Vi har ellers hatt frilek på avdeling og vært med på studentenes vannprosjekt borte ved gapahuken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Månedsbrev for november

Månedsbrev november 2017
Hei alle sammen!

I oktober har vi hatt mange gode naturopplevelser sammen på Tveide. Vi har gått på tur til forskjellige steder i nærheten og fyrt opp bål, stekt pinnebrød, kost oss med litt kvikk lunch, truffet katter som klatrer i trær, kastet maaange stein i bekken, løpt (og noen ganger svømt!!) i vanndammer og spist masse nistemat. Mat smaker alltid veldig godt på tur!

Den første halvdelen av oktober jobbet vi med FORUTs pedagogiske opplegg Barneaksjonen. Vi har erfart litt av hva Sivatas gjør på Sri Lanka. Vi har spist på gulvet rundt bålet, danset til musikk fra Sri Lanka, gått gjennom jungel og passet oss for ville dyr som elefant, løve, tiger, krokodille og apekatter. Vi har smakt på frukt som vokser på Sri Lanka – appelsin, ananas, mango og banan. Vi har varmet te som vi drakk i skogen og spist middag laget av kylling, kokosmelk og karri. Tirsdag 24.11 hadde vi FORUT-kafe. På kafeen kom det foreldre, søsken, tanter, onkler, besteforeldre og enda flere!!! Vi solgte fine togbilder barna hadde laget, lodd, FORUT-produkter, kake, kaffe, saft og pølser. Til sammen fikk vi inn nesten 14. 000 kr. KJEMPEBRA!!! Tusen takk til alle som deltok!!! Pengene er sendt til FORUT, som passer på at de kommer de som trenger det til gode.

Vi ble godt kjent med Marthe, Amalie og Anja i oktober, og vi gleder oss til fortsettelsen med dem😊
November starter med to uker sammen med Amalie og Anja. Mye av formiddagene settes av til deres disposisjon. Dere vil høre mer fra prosjektet deres senere. Marthe vil fortsette å være hos oss hver tirsdag gjennom hele november. Det er vi kjempeglade for😊

I november starter vi med å dele inn i små grupper. Tre og tre barn i hver gruppe. Hver av oss ansatte vil ha ansvar for ei gruppe hver, og målet for disse gruppene er språkstimulering. Personalet må skape et språkstimulerende miljø for alle barn og oppmuntre til å lytte, samtale og leke med lyd, rim, rytme og fabulere med hjelp av språk og sang. Personalet må også støtte barn som har ulike former for kommunikasjonsvansker, som er lite språklig aktive eller har sen språkutvikling (Rammeplanen, 2017, s. 41). Eksempler på aktiviteter vi vil drive med er sang, lesing, eventyr, rim og regler, spill, rollelek, dramatiseringer og LEK!!! Grunnen til at vi velger systematisk å dele inn i smågrupper er blant annet for å tilrettelegge for lek, skape samhold og vennskap mellom barn, tilrettelegge bedre for hvert enkelt barn og skape tettere barn-voksenrelasjoner.

Ellers fortsetter vi som vanlig med å besøke Ernst og gå på tur hver uke.
De siste to ukene av november begynner vi med litt juleforberedelser. Vi lager noen hemmeligheter som dere kan glede dere til å få åpne på julaften!😊

Mandag 06.11 fra klokka 10.00 er det fotografering i barnehagen. Se eget oppslag i ganga i barnehagen om det! Museet har kommet med et ønske om at barna skal ha på seg klær inspirert av gamle dager, for eksempel strikkegenser. Dersom dere ikke ønsker å kle barna i det, er det helt i orden. Og dersom dere ønsker at vi tar av strikkegenseren til portrettbilde gjør vi det.

Torsdag 16.11 skal vi ha pyjamas- og kosedyrfest på Ulvehola. Denne dagen kan alle sammen komme i barnehagen i pyjamas, og ta med seg et kosedyr. Det blir pølser i pyjamas, litt kos til kino, underholdning og masse lek!!
Tirsdag 21.11 skal Marthe ha en planlagt aktivitet med barna.

Vi ser fram til en måned med masse lek, samhold, vennskap, glede og latter og gode naturopplevelser sammen på Ulvehola! Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek – alene og sammen med andre (Rammeplanen, 2017, s. 30).

Maria skal fortsette å være på Bjønnehiet, og framover skal Bibbi ha hennes vakter på Ulvehola. Wigdis er for tiden sykemeldt, og Lene er vikar for henne.

Beskyttet: Ud på tur aldri sur

Oktober er halvveis forbi og dagene flyr like fort som bladene faller. Ulvehola har fått nyt det flotte høstværet som vi har hatt. Alt fra pøsende regn, vindfulle dager og dager fylt med sol og varme. Vi har vært på mange fine turer sammen disse ukene.  Barna er blitt godt kjent på gården til Ernst, og vi storkoser oss på besøk hos Minnie, Guri, Tveiderosa, Dina og de andre dyrene.

Vi har også vært på besøk hos Sigbjørn Esperaas i verkstedet! Der fikk vi sett og sittet på Gråtass og Gullfisk! Det var stas! Tenk så heldige vi er som får lov til å være en del av museets og arbeidet de gjør. «Barnehagen skal bidra til at barna blir kjent med lokalhistorie og lokale tradisjoner» (RP: s.56) På verstedet var det masse nytt utstyr og mange redskaper å kikke på. Vi fikk alle lov til å prøvesitte på Gråtass. Kjempegøy!

Her kommer et lite bildredryss fra de ulike turene våre de siste ukene!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Månedsbrev for oktober

Hei alle sammen:)

Gjennom september har vi fått oppleve at sommeren er gått over til høst, og det er masse spennende å se på ute i naturen nå. På Ulvehola har interessen for SOPP blitt ganske stor denne måneden. Når vi går på turer er det mange som leter etter sopp, og vi blir kjempeglade når vi finner noen. Vi tar alle forhåndsregler og har bestemt sammen at det er ikke lov å røre noen sopper, fordi de kan være giftige!

Vi har hatt noen fine turer i september, og den ene fredagen gikk vi nesten helt ut til kuene til Magnus, og der hadde vi bål og var på tur nesten hele dagen! Alle koste seg, og vi håper på mange fine høstturer i oktober også;) Vi tror på at barna gjennom gjentakende erfaringer i naturen lærer å sette pris på friluftsliv og naturens ressurser, og får en begynnende forståelse for å ta vare på naturen.

Barnegruppa som besøker Ernst har vært der fire ganger nå, og begynner å bli kjent med både han og Mina, Tveiderosa, Viva, Guri, Minnie og de andre dyra:) I år har Ernst fylt opp med kjempemasse høy på låven, og mange av oss synes det er spennende å hoppe ned i høyet! Etter at vi sagt ha det til Ernst har vi fyrt opp bål i gapahuken og spist mat der.

I slutten av september startet vi med TOG som tema, og vi hadde en super togtur til Lillesand. Der fant vi en kiosk som solgte is! Flaks!!!:) Vi spiste is i parken, før vi tok toget hjem igjen. Vi har snakket litt om at neste togtur kanskje blir til Aanesland for å lete etter elg!! Kanskje vi finner noen sopp også:) Om lek står det i Rammeplanen at Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling (RP, s. 30). Videre står det at Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek – alene og sammen med andre. På Ulvehola skal de voksne være deltakende og støttende tilstede i leken. Med tog som tema kan vi, i tillegg til selve togleken, reise til steder barna er opptatt av, som Dyreparken, badeland, danskebåten, på sopptur o.l. og dermed stimulere leketemaer vi ser barna viser interesse for. Vi ser fram til mange fine togturer, og det er utrolig hvor mange steder toget vårt kan gå til!!

I uke 37 og 38 hadde vi brannvernuker, med blant annet røyk og flamme, røykvarsler, brannalarm, brannøvelse og brannbil som temaer. Og ellers har vi feiret Noah som ble 2 år!!!, fått litt nye bøker og leker og vi har hørt på masse sang og musikk og lekt masse ute i barnehagen.

I oktober skjer det mye spennende i barnehagen. Fram mot FN-dagen 24.10 skal   vi ta i bruk et pedagogisk opplegg fra FORUT kalt barneaksjonen. I år er navnet på barneaksjonen «Sivatas og månefesten» og handler om livet til fire år gamle Sivatas som bor på Sri Lanka. Forut skriver på sin hjemmeside at barneaksjonen gir kunnskap om globale forskjeller, ulikheter og sammenhenger tilpasset et nivå som barn i Norge kan forstå og finne spennende. Opplegget avsluttes med en kafe der vi inviterer dere alle:) Ta gjerne med dere besteforeldre, tanter og onkler osv…. Egen lapp om kafeen vil bli hengt opp i ganga når det nærmer seg. Pengene vi samler inn på kafeen sender vi til FORUT.

I uke 41 begynner en elev fra Barne- og ungdomsarbeidlinja på Møglestu hos oss. Marthe skal denne første uka være hos oss hver dag, og fra uke 42 og framover skal hun være hos oss hver tirsdag. Vi er kjempeglade for at hun kommer til oss, og gleder oss til å bli godt kjent med henne:)

I uke 42, 44 og 45 skal to studenter fra Barnehagelærerutdanningen på UiA være hos oss. Amalie og Anja går i høst på fordypning i småbarnspedagogikk. De har en oppgave gitt av UiA som de skal gjennomføre hos oss, samtidig som de skal delta i hverdagen vår. Dere vil få utdelt et skriv der det står litt mer om hva de skal gjøre hos oss. Vi gleder oss til å være sammen med dem – ta dem vel imot!!:)

Barna trenger nå pose i vogna og godt med skift i hylla. Noen barn har av og til litt lite skift tilgjengelig, og nå når det regner en del og ofte er mye vann ute kan det skape litt begrensninger for oss. Sjekk hylla og pass på at det er nok til flere skift. Det er også veldig fint med en tynn dress til utelek og en tynn lue.

Maria skal fortsette å være på Bjønnehiet, og framover skal Bibbi ha hennes vakter på Ulvehola. Wigdis er for tiden sykemeldt, og Lene er vikar for henne.

Vi minner om at det er planleggingsdag fredag 20. oktober.

Viktige datoer i oktober

08.10     Oliver 1 år!!

Telefonnummer til Ulvehola: 95 36 26 26

Nettsida: kulturbarnehavengrasham.no

 

Ha en fin høstmåned!!

Hilsen Kari, Wigdis, Lene, Bibbi, Thea og Marianne

 

 

 

Beskyttet: Toget går

Vi er igang med vårt prosjektarbeid – Temaet TOG. Vi startet prosjektet med et pang. TOGTUR til Lillesand. Hovedmålet vårt med prosjektet er «Å vekke barnas interesse for Birkenes historie og kultur» (hentet fra Årsplanen)

I rammeplanen står det også at barnehagen skal inkludere nærmiljø og lokale forhold ved planlegging og gjennomføring av aktiviteter. (s.43) Vår første tur gikk til Lillesand, slik det også gjorde før i tiden. Barna fikk hver sin tur-retur billett som de måtte få klipp i, før de gikk ombord på toget. Toget hadde en lokomotivfører og en konduktør. De var kledd i uniform og passet på at togturen gikk greit for seg og at alle passasjerer kom ombord. Når konduktøren blåste i fløyta betydde det at toget var klar for avgang. I Lillesand fant barna en kiosk som solgte is til 5 kroner. Det var en varm dag, så vi kjøpte alle hver vår is og nøyt den i parken i Lillesand,før turen vendte hjem igjen til Grasham.

Vi gleder oss til neste togtur og er spente på hvorhen toget fører oss neste gang!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Høsten er her

Nå er høsten her, og det merkes. Det blir mørkere og kaldere. På trærne blir bladene rød, oransje og gule og til slutt faller de ned med vinden. På tur husker vi å se opp og nyte at høsten er her. Vi brenner bål og lager mat. Alt smaker bedre på tur. Vi får en lite pust i bakken i en ellers travel barnehagehverdag. «Barna får kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, de lærer av naturen og utvikler respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen»(Rammeplanen s. 52)

De siste turene vi har vært på har barna funnet masse SOPP! Dette er kjempe spennende. Vi øver oss på å vise respekt ovenfor dyre og plantelivet. Skogen byr på så mye. Vi har sett sopptyper som rød fluesopp, honningsopp og steinsopp. Vi har lært oss hvordan vi skal behandle soppene vi møter i skogen. Vi «bare ser, ikke røre» «Vi må ikke tråkke på den» som barna sier. Naturen er en fantastisk læringsarena.

 

Beskyttet: Regnværsdager

Den siste tiden har vi hatt et ordentlig vått høstvær. Dette er supergøy for liten og stor. Det fins ikke dårlig vær, bare dårlige klær. I barnehagens uteområdet danner det seg store dammer og små pytter. Her hopper vi vann, fyller bøtte etter bøtte, lager badebasseng i sandkassen. Tenk så gøy å få muligheten til å ta og føle på naturens fenomener.

Vi har også vært på tur og utforsket området utenfor barnehagens gjerder. «Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til og orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider» (Rammeplanen; s:52) På tur har vi sett mye sopp, og vi må stoppe opp å studere soppene vi går forbi. Vi har også oppdaget dyr slik som maur, ekorn og padde. Det er spennende og lærerikt å studere dyrelivet i naturen. Vi utvikler respekt og forståelse for hvordan vi kan ta vare på naturen og ens dyreliv.

Beskyttet: Gårdsbesøk hos Ernst

De eldste barna på Ulvehola har vært på gårdsbesøk på gården til Ernst. Noen av barna har vært med på dette tidligere, men for de aller fleste er dette en helt ny og spennende opplevelse. i rammeplanen står det at personalet skal «sørge for at alle barn kan få rike og varierte opplevelser og erfaringer, utfordringer og mestringsopplevelser» (RP: s.22) Ernst har nylig fått en kalv på gården. Hun har fått navnet Vita. Dette var kjempe stas. Tenk, vi fikk til og med lov til å gå en liten tur med henne. Vi har også fått matet Guri gris, kost med de to kaninene hans og hoppet i høyet på låven med Ernst

Et av våre mål med gårdbesøkene er at barna opplever glede ved å være i kontakt med dyr ved å hjelpe til med de ulike delene av gårdstellet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskyttet: Referat fra foreldremøte mandag 05.09.17

Ulvehola, Kulturbarnehaven Grasham

Tilstede: 10 foreldre, Lene, Thea og Marianne

 • De ansatte presenterte seg litt nærmere. Maria jobber på Bjønnehiet fremover. Lene er vikar for Maria. Kathrine Frigstad er vikar ved behov.
 • Foreldrene presenterte seg

 

 • Dette barnehageåret er vi 13 barn. Syv barn født i 2015 og seks barn født 2016. De fleste barna begynner å finne plassen sin på avdelingen og begynner å komme inn i rutinene våre. Vi holder samme rutiner hver dag for å skape forutsigbarhet, trygghet og mestring av dagen for barna. Barna er opptatte av å leke og av samlinger. Veldig glade i sang og musikk.
 • Barnegruppa vil være delt på onsdager og fredager og ellers ved enkelte samlinger og – aktiviteter.

Praktisk informasjon

 • Åpningstid: 07 – 16.30. Kjernetiden er 09-14. Det betyr at det er innenfor dette tidspunktet aktiviteter utføres.
 • Mat: tre måltider daglig. Frokost kl. 08, lunch kl. 11 og frukt og brød/knekkebrød kl. 14.
 • Vi har fått digital bilderamme i garderoben. Der vil det vises fram bilder fra dagen de fleste dager. Det skrives gjerne litt fra dagen på tavla.
 • Klær: det bør alltid være nok til minst to skift. Tynne ullklær er kjempebra! Fyll på med varmere tøy utover høsten/vinteren. Skotøy og klær må være i riktig størrelse. Vi setter på strikk på regntøy/dress dersom det er nødvendig. HUSK NAVNEMERKING!! Ta gjerne med pose til vogna nå.
 • Bleier: vi henger ut lapp når barna trenger påfyll av bleier (ikke up&go).
 • VIKTIG: lukk alltid porten ved levering og henting!
 • Sykdom: ved sykdom la barnet bli hjemme. Ikke gi paracet og send det i barnehagen. Med paracet i kroppen kan formen tilsynelatende være ganske god ved levering, men det vil komme en nedtur utover dagen. Ved oppkast og diare praktiserer vi 48-timersregelen – barnet MÅ være hjemme fra barnehagen i minst 48 timer etter siste tilfelle av oppkast/diare. Dette for å unngå smitte.
 • Send SMS/ring til barnehagetelefonen ved sykdom/fri.
 • I tillegg til nettsiden vår har vi også en facebookside.
 • Foreldresamtaler gjennomføres i utgangspunktet i mars, men gi beskjed når som helst dersom dere ønsker en samtale. Ta gjerne kontakt med Marianne eller Thea direkte, på mail eller telefon dersom det er noe dere ønsker å ta opp.
 • Dere får i forkant av hver måned et månedsbrev og en månedsplan. Månedsbrev legges ut på barnehagens nettside, sendes på mail/papir.
 • Dersom andre enn de dere har opplyst om skal hente barnet, må vi ha beskjed på telefon/ved levering. Vi kan ikke sende barnet med noen vi ikke vet sikkert kan hente.
 • Dersom vi står opptatt med noe når dere leverer/henter ta likevel kontakt. Viktig for både barna og dere selv at dere vet hvordan barnets dag har vært. Vi vil gjerne vite hvordan natta og morgenen har vært, da søvn/spising o.l. kan forklare mye for oss. Vi liker også å få vite om ting som skjer i barnets liv. Det gir oss et fint utgangspunkt for samtaler med barnet, samt at det kan hjelpe oss til å forstå/hjelpe barnet på en bedre måte. Men vær imidlertid bevisst på hva som sier mens barnet er tilstede. De forstår mye, og måten man snakker om barnet/ andre på er av stor betydning. Er det ting barnet ikke trenger å høre tar vi det under fire øyne eller på telefon.
 • Hver tirsdag fra høstferien av skal vi ha en BUA-elev hos oss.
 • I oktober får vi studenter fra UiA. Ta vel imot dem dere foreldre også! Mer info om hva de skal gjøre vil komme senere. Studentene har ikke noe ansvar i forhold til barna, men de har oppgaver gitt av UiA som de skal utføre i barnehagen.
 • Planleggingsdager: 20. oktober (Den nye rammeplanen), 2. januar, 11. mai og 18. mai.

 

Hva vi skal jobbe med!

 • Vi jobber under en del reguleringer, blant annet rammeplanen. Den er et styringsverktøy vi er forpliktet til å jobbe etter. I den står det nærmere hva barnehagens innhold og oppgaver skal være. Det er blant annet syv fagområder vi må knytte vårt arbeid opp mot.
 • Vi skal også jobbe ut fra barnehagens årsplan. Hovedmålet i årsplanen er at barna skal bli kjent med området, og vekke interesse for Birkenes’ historie og kultur.
 • Tur: «Glade barn på et levende museum», på fredager, delt i to grupper. Vi blir kjent med område rundt museet.
 • Gården: hver onsdag besøker 2-åringene Ernst. Vi kommer til å ha samlinger knyttet til temaet. Et veldig flott tilbud vi har hos Liv og Ernst Johan Tveide. Barna skal bli kjent med dyra og gårdsarbeid ut fra egne forutsetninger og interesser. Ernst er veldig flink med barna og det pleier å være veldig stas både for oss og ham. Etter dette besøket spiser vi i gapahuken. Da fyrer vi gjerne opp bål og lager varmmat.
 • Togtema: valgt ut fra museets satsning på Flaksvandsbanen. Flaksvandsbanen er en veldig viktig del av Birkenes sin historie, og det er et tema som kan utvikles i en rekke retninger. Det er alltid barnas medvirkning som skal være retningsgivende i arbeidet vårt.

Andre ting vi skal drive med i høst:

 • Brannvernsuke: brann som tema i to uker. Kommer allerede i uke 37 og 38.
 • Forut: et to uker langt opplegg, avsluttes med en kafe der det vil selges noe barna har laget til inntekt for Forut. Vi følger et pedagogisk opplegg kalt barneaksjonen der barna lærer om barn i andre land. I år er tema Sri Lanka og fire år gamle Sivatas og familien hans.
 • Jul: tradisjoner og julebudskapet. Advent, Lucia, julebord og nissefest.
 • Masse sang, rim og regler, eventyr og bøker og musikk. Vi skal få en del nye bøker nå.
 • Bursdagsfeiringer: kjempeviktig å feire hvert enkelt barn sin store dag! Bursdagssamling med flagg, sang, krone, lys, såpebobler, raketter, bursdagskort.. Barnet bestemmer middag.

 

 • Lek: lek er livsviktig for barn, er den måten barn lærer gjennom og er en grunnleggende væremåte som det skal gis mye tid og rom for. Gjennom lek lærer og utvikler barn en sammensatt kompetanse, blant annet empati, å uttrykke egne tanker og følelser og kunnskap om verden. Vi skal hjelpe barna å forstå lekekoder slik at de kan komme i lek med andre barn og lettere knytte vennskap.

 

 • Sosial kompetanse: vi skal hjelpe barna til å bli den beste utgaven av seg selv!! Vi legger grunnlaget for framtida deres nå i barnehagen. Det handler mye om å lære seg dannelse og sosiale spilleregler! Hvordan vi oppfører oss blant andre, hvordan vi behandler andre, konfliktløsning, å dele, vente på tur, være gode og rause mot andre. Dette læres først og fremst gjennom at barna selv erfarer og deltar i fellesskapet vi har i barnehagen.

 

 • Språk: de mest språkstimulerende aktivitetene vi kan gi et barn er dagligdagse samtaler, lese bøker og sang/rim/regler. Vi snakker med barna om det de opplever i hverdagen sin, vi setter ord på det barna opplever, vi gjentar det de prøver å fortelle oss i riktig form, leser og synger.

 

 • Motorisk stimulering: vi har startet å gå en del i ulendt terreng med barna, og oppfordrer dere til å gjøre det samme! Kjempebra stimulering! De er generelt gode til å bevege seg, og elsker å teste ut og gjøre samme ting om og om igjen. De viser stor glede over å mestre ting bedre og bedre etterhvert som de øver seg.

 

Annet

 • Valg av foreldrekontakt: Annette Arnesen
 • Representant til S.U: Maiken Kristiansen
 • Vara til S.U: Kristin Tveite
 • Det kom spørsmål om dugnad. Hilde kom inn og informerte om at det i vedtektene til barnehagen står at hver familie må stille med fem dugnadstimer i året dersom det er behov for det. Det er stiftelsen som eier barnehagen som skal organisere en dugnad. Det er mulig å betale en sum av 200 kr per time dersom dere ikke deltar på dugnadsarbeid.
 • Det kom spørsmål om «den kulturelle bæremeisen» er noe vi benytter oss av. Det har vi ikke gjort før, men vi har vært i kontakt med de nå. De har hatt en turne med en forestilling «Skrot» nå denne måneden, men der er vi for sent ute med å melde oss på. Vi kommer til å se på om tilbud de utarbeider vil være aktuelle ved senere anledninger.

 

Grasham, 07.09.2017

Marianne

Beskyttet: Månedsbrev september 2017

Hei alle sammen:)

Vi er godt i gang med barnehageåret, og begynner å bli godt kjent med hverandre, både barn og voksne. Vi har åtte barn som har startet i barnehagen nå i august, og de begynner å finne plassen sin i fellesskapet vårt. I august har vi hatt fokus på omsorg, trygghet og rutiner. Faste rammer og rutiner skaper trygghet for barna. Vi har holdt oss mye i barnehagen, slik at barna først blir godt kjent med barnehagens inne- og uteområde. Men vi har også hatt noen fine turer der vi har møtt hester, prøvd en gammel traktor, ventet på bussen og utforsket hva vi kan finne i skogen bak gapahuken😊

Fremover vil vi bevege oss enda mer utenfor barnehagens gjerder. De eldste barna på avdelingen vil begynne å dra til Ernst hver onsdag. Vi har snakket med han og han er veldig klar for å bli kjent med syv nye barn. Ernst er en flott fyr som tar oss vel imot, og som virkelig viser at vi er velkomne. På gården treffer vi kuer, kaniner, gris og katt, og deltar i stell av dem. Vi skal nok få lekt litt med Ernst sine traktorer og hoppet i høyet også. Vi har hørt at det er født en kalv på gården denne uka, og den gleder vi oss veldig til å møte😊 Etter besøket spiser vi lunch i gapahuken. De yngste barna som er igjen i barnehagen trives som regel veldig godt når det er færre barn på avdelingen, og sammen med to voksne skal de leke masse og sikkert synge en del!

I utgangspunktet er fredag turdagen vår, men det hender at vi tar oss en tur hvis det passer ellers også. Vi tilpasser turenes avstad og tempo til barna, og barnegruppa kommer til å være delt på de fleste turene. Det er mange flotte områder i nærheten å bli kjent med, bl.a. museets garasjer som inneholder mye spennende, urtehagen, ulvehola, bekker vi kaster stein i, spennende stier og magiske skoger.

I uke 37 og 38 gjennomfører vi den nasjonale brannvernuka i barnehagen. Da har vi brann som tema. Vi tar i bruk bamsen Flammbert, sjekker ut røykvarslere, prøver ulike måter å slokke en flamme på, hører hvordan brannalarmen høres ut, har brannøvelser og får besøk av brannbilen. For mange av de små barna kan det kanskje være litt skremmende med høy lyd og med brann og brannbil, men det er viktig at de får en begynnende erfaring med brannvern.

Ellers fortsetter vi med samlinger med bøker, masse sang og etter hvert TOG, lytte og danse til musikk (det er for tiden veldig populært å spille barnesanger fra PuddingTV😊) og masse masse lek – både ute og inne:)

Høsten nærmer seg, og vær og temperatur kan svinge mye. Barnet trenger godt med skift, regntøy, gjerne en tynn dress, tynn lue, støvler og gode sko. I vogna kan det nå være godt med en pose!

Vi minner om at det er planleggingsdag fredag 20. oktober.

 

Viktige datoer i september

04.09     Foreldremøte

28.09    Noah fyller 2 år!!!

 

Telefonnummer til Ulvehola: 95 36 26 26

Nettsida til barnehagen: Kulturbarnehavengrasham.no

Hilsen Kari, Lene, Wigdis, Thea og Marianne